16 Φεβρουαρίου 2014

Ο τέλειος καφές


        Kαφές...
        Η πιο γλυκιά, μέτρια, σκέτη, με γάλα ή χωρίς, πρωινή απόλαυση. Όλοι μας απολαμβάνουμε μια κούπα ζεστό καφέ κάθε πρωί, είτε στο σπίτι, είτε σε κάποιο μπιστρό. Ναι, αλλά ξέρουμε πώς πραγματικά παρασκευάζεται ο κάθε καφές;

 
Ελληνικός ή Τούρκικος
        Μια κουταλιά καφέ για κάθε φλιτζάνι. Προσθέτετε ζάχαρη μια κουταλιά για μέτριο, δύο για γλυκό. Βράζει ο καφές στο μπρίκι σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίζει να φουσκώνει είναι έτοιμος να σερβιριστεί στο φλιτζάνι.

Καφές φίλτρου
        Καφές λεπτά αλεσμένος σε φίλτρο έρχεται σε επαφή με το νερό που πέφτει πάνω του (απόσταξη) και σε λίγα λεπτά έχετε ένα διαυγές ρόφημα.

Καφές εσπρέσο
        Ο πιο απλός ορισμός του εσπρέσο είναι όταν ζεστό νερό περνά υπό πίεση από λεπτά αλεσμένο καφέ. Ο χρόνος που χρειάζεται για έναν εσπρέσο είναι 15-20 δευτερόλεπτα για ένα φλιτζάνι 40 ml. Η κρέμα (καϊμάκι) είναι απαραίτητο κριτήριο. Το χρώμα αν είναι ανοιχτό, δηλώνει ότι η ποσότητα του καφέ είναι λιγότερα γραμμάρια από το κανονικό (7,2 περίπου). Εάν είναι σκούρος, τότε θέλει λιγότερα γραμμάρια. Σημαντικό στοιχείο είναι και το άλεσμα του καφέ.

        Είδη εσπρέσo
Εσπρέσο (κανονικός): Φτιάχνεται με 6 γρ. (1 κουταλιά της σούπας) πολύ λεπτά αλεσμένο και καλά καβουρδισμένο καφέ, αποσταγμένο με νερό υψηλής πίεσης και ζεσταμένο στους 93-96°C. Το κλασικό φλιτζάνι του εσπρέσο είναι περίπου 40-50 ml (ποτέ πάνω από 50 ml) δυνατού μαύρου καφέ, σερβιρισμένου σε φλιτζάνι χωρητικότητας 60 ml.
Εσπρέσο macchiato: Είναι ένας κανονικός εσπρέσο με περίπου 15 ml (1 κουταλιά της σούπας) χτυπημένο γάλα από πάνω.
Εσπρέσο coretto: Ένα φλιτζάνι κανονικού εσπρέσο με μικρή ποσότητα κάποιου οινοπνευματώδους ποτού ή λικέρ, ενώ το αγαπημένο πρωινό ρόφημα των κατοίκων της βορείου Ιταλίας είναι ο εσπρέσο «διορθωμένος» με grappa.
Εσπρέσο romano: Είναι ένας κανονικός εσπρέσο με ένα μικρό κομματάκι φλούδας λεμονιού. Ο βραζιλιάνικος cafezino, ο αντίστοιχος εσπρέσο, σερβίρεται επίσης με μία φέτα λεμονιού.
Εσπρέσο διπλός: Δύο δόσεις καφέ εσπρέσο, αλλά σερβιρισμένος σε φλιτζάνι 150 ml. Η ποσότητα του ροφήματος είναι περίπου ίση με εκείνη ενός εσπρέσσο lungo, αλλά η δόση του καφέ διπλάσια, και κατά συνέπεια, διπλάσια και η καφεΐνη, με λιγότερη αραίωση. Μία πραγματική έκρηξη ενέργειας!
Caffe Americano: Κανονικός εσπρέσο που αυξάνεται με την προσθήκη ζεστού νερού, αφού έχει παρασκευαστεί, φτάνοντας στα 75-95 ml. Το σώμα του εσπρέσο lungo είναι σαν εκείνο ενός καφέ φίλτρου και συνήθως σερβίρεται σε φλιτζάνι χωρητικότητας 150 ml (μικρό φλιτζάνι καπουτσίνο). 
Εσπρέσο con pana: Είναι ένας εσπρέσο macchiato με μία πινελιά πολυτέλειας· αντί για αφρόγαλο, χρησιμοποιείται πλούσια κρέμα γάλακτος.
Εσπρέσο ristretto: Ένας βασικός εσπρέσο που σερβίρεται σε φλιτζανάκι του εσπρέσο, αλλά η ποσότητά του φτάνει μόλις τα 25 ml. Ο εσπρέσο ristretto είναι δυνατός, διότι φτιάχνεται με την ίδια ποσότητα καφέ με εκείνη ενός κανονικού εσπρέσο, αλλά διαλύεται σε λιγότερο νερό.
 
Αφρόγαλα 
        Ρίχνετε πολύ κρύο γάλα σε μια κωνική (που στενεύει προς τα επάνω) κανατά από μέταλλο ή πορσελάνη. Εισάγετε το ακροφύσιο της μηχανής σχεδόν μέχρι τον πάτο της κανάτας, ανοίγετε τη βαλβίδα του ατμού και περιστρέφετε το ακροφύσιο στο γάλα 5-8 δευτερόλεπτα.
        Χαμηλώνετε την κανατά μέχρι το ακροφύσιο να βρεθεί μόλις κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος. Όταν η επιφάνεια αρχίζει να αφρίζει, τοποθετήστε το ακροφύσιο πιο χαμηλά στο γάλα και κλείνετε τον ατμό. Ένας βαθύς ήχος γουργουρίσματος σημαίνει ότι το γάλα αφρίζει. Μόλις σχηματιστεί λεπτός αφρός, κλείνετε τη βαλβίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου